Ticari Klima Çeşitleri Nelerdir?
Ticari klima işletmelerin, ofislerin, farklı sektörlerdeki resmî pek çok mekânın iklimlendirilmesi için tercih ediliyor. Evlerden, evsel mekânlardan farklı olarak bu gibi kapalı alanlarda çok daha fazla insanın bir arada bulunması, giriş – çıkışların sık olması da ortamın daha verimli şekilde iklimlendirilmesi ihtiyacını doğuruyor. Bu da evlerdeki klimalardan çok daha yüksek performans gösterebilen ticari klima çeşitlerini ortaya çıkıyor. Peki ticari klima sistemleri neler ve ev tipi klimalardan nasıl farklılaşıyor? İşletmeniz, kafeteryanız, ofisiniz için hangi tip ticari klimayı seçmelisiniz? Hepsinin cevabı içeriğimizde sizi bekliyor!
Zirvedeki Yerini Koruyan Salon Tipi Klimalar
Salon tipi klimalar ticari klima arayışı söz konusu olduğunda müşterilerin / kullanıcıların çoğunun ilk baktığı modellerden biri oluyor. Her ne kadar adı salon tipi klima olsa da evlerde pek göremeyeceğiniz bu modeller yine adından anlayabileceğiniz üzere geniş iç mekânları iklimlendiriyor. Buzdolabına benzeyen bir görünümü olan salon tipi klimalar, dikey formu ile de bir kolon arkasında veya duvarın köşesinde rahatça konumlandırılabiliyor. Büyük iç mekânlarda ısıtma – soğutma yapabildiği için salon tipi klimalar daha çok fabrika, otel, villa, okul, dershane, hastane, tatil köyleri, restoranlar, alışveriş merkezleri, spor kompleksleri gibi yerlerde tercih ediliyor. Örneğin, Toshiba ticari klima modelleri içerisinde farklı BTU kapasitelerinde salon tipi seçenekler bulunuyor. Direkt zemine yerleştirilmesi ile kolay kurulum avantajı sağlayan bu modeller 24,000 BTU ve 48,000 BTU kapasitelerinde tasarlanıyor. Yüksek enerji verimliliği sayesinde bütçe dostu olan Toshiba salon tipi klimalar, 2 – 6 HP geniş aralığı sayesinde de çokça insanın giriş – çıkış yaptığı büyük mekânları kolayca iklimlendiriyor. Düşük ses seviyesi sayesinde de ortamdaki çalışanlar rahatsız olmuyor. Ticari klima çeşitlerinin en bilinenlerinden biri olan salon tipi klimaların ortak özelliklerinden biri güçlü fan sistemleri sayesinde homojen hava dağılımı sağlaması. Hemen çalışabilmesi sayesinde de ortam kalabalığının beklentilerine uygun bir şekilde ısıtma – soğutma gerçekleştirebiliyor.
Popüler Diğer Ticari Klimalar
Gerek ortamın yapısı gerek farklı gerekçeler ile başka ticari klima modelleri de çokça tercih edilebiliyor. Örneğin, kaset tipi klima modelleri bunlardan biri. İç üniteleri tavan boşluğuna, dış üniteleri ise tavanın görünen yüzeyine monte edilen kaset tipi klimalar, genellikle 4 yönlü ısıtma – soğutma sağlıyor. Bu modellerin en önemli özelliklerinden biri eşit hava salınımı sağlayabilmesi. Bu nedenle kalabalık ofislerde de ortamın tamamına eşit hava dağılması için bu modeller tercih edilebiliyor. Hastane, okul, site, fabrika, eğitim merkezleri, spor kompleksleri, alışveriş merkezleri, iş yerleri, restoranlar ve benzeri mekânlarda görebileceğiniz bu modeller genellikle uyku modu, sessiz çalışma modu, nem alma modu gibi bir dizi özelleştirilebilir seçenek de sunuyor. Ticari klima arayışınızda karşınıza tavan tipi klima modelleri de çıkabilir. Bunlar daha çok dar alanlarda üst düzey iklimlendirme çözümleri için tercih ediliyor. Kolay montaj özelliği sayesinde de çokça sevilen tavan tipi klimalar kendini temizleme fonksiyonu sayesinde ortamın havasını mükemmelen temiz tutuyor. Aynı özellik, klimanın bakıma ihtiyacını da azaltabiliyor. Esnek tasarımı sayesinde tavan tipi klimalar yeterince alan bulunmayan ya da asma tavan olmayan yerlerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Ayrıca DC motora sahip modeller düşük ses seviyelerinde gezindiğinden, ortamda bulunanlar rahatsızlık duymuyor.
Neden Ticari Klima Almalıyım?
Ortam iklimlendirmesi, duruma göre karmaşık bir yapıya da bürünebildiği için birtakım mekân bilgilerine ihtiyaç duyuluyor. Örneğin, evinizin salonunu mükemmel bir şekilde soğutabilen, çok memnun olduğunuz klimanız ofis hayatınızda başarılı olamayabilir. Üstelik iki mekânın metrekaresi birbirine yakın olsa bile. Özellikle giriş – çıkışların çok olduğu ya da kalabalığın bulunduğu ortamlarda çok daha hızlı bir şekilde çalışan, yüksek performanslı klimaları tercih etmelisiniz. Ticari klima çeşitleri tam da burada devreye giriyor ve beklentileri karşılıyor. Evsel mekânlar için yeterli ama ofis, iş hayatı için yetersiz olabilecek klimalar yerine işletmenizde randıman alabileceğiniz en doğru klimayı ticari klimalar arasında bulabilirsiniz. Sirkülasyonun fazla olduğu yerlerde salon tipi klimaları, dar alanlarda üst düzey iklimlendirme istiyorsanız tavan tipi klimaları ve tüm ortama eşit hava dağılımı istiyorsanız da kanal tipi klimaları tercih edebilirsiniz.