Klimalı Odada Uyumak: Bunlara Dikkat!
Klima, her ne kadar yaşam alanlarındaki iklim konforunu artırsa da bunu korumak için doğru kullanım da esastır. Özellikle klimalı odada uyumak için dikkat etmeniz gereken pek çok husus var. Eğer yanlış klima koşulları altında uyunursa birçok rahatsızlık ve sağlık problemi ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yazın ve kışın klimalı odada uyumak sağlık açısından risk teşkil edebilecek unsurlara karşı önlem almaktan geçiyor. Peki sorunsuz bir şekilde klimalı odada uyumak için nelere dikkat edilmeli?
Uyku İçin İdeal Oda Sıcaklığı Nedir?
Klima kullanımı öncesinde bilinmesi gereken noktalardan biri uyku için yatak odalarındaki ideal sıcaklık aralığıdır. Yaygın görüş; yatak odasındaki ideal sıcaklığın 16 – 19 dereceleri arasında olduğudur. Bu ideal sıcaklığın 15 – 23 dereceleri arasında olabileceği de ifade ediliyor. Bunlar kişiden kişiye ve mevsime göre farklılık gösterebilir. Bununla beraber özellikle gereğinden fazla bir oda sıcaklığı (24 derece ve üzeri gibi) NREM ve REM uyku evrelerinin süresini azaltabilmekte. Klimalı odada uyumak için bu sıcaklık aralıklarına dikkat etmek, gereğinden sıcak ya da soğuk ortamlarda uyumamak gerekiyor.
Uyku İçin İdeal Nem Oranı Kaç Olmalı?
Çok kuru ya da aşırı nemli havaların sağlıksız bir iç ortama neden olduğu biliniyor. Bu noktada da uyurken nem kaç olmalı en merak edilen değerler arasında. Buna göre; ideal uyku ortamı için nem oranının yaklaşık %40 ila %60 arasında olması öneriliyor. Söz konusu değerlerin kişiden kişiye değişebileceğini unutmayın. Bu nem seviyesi, vücudunuzun doğal nem dengesini korumasına ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilir. Düşük nem seviyesi nefes almayı zorlaştırabileceği gibi burun ve boğaz kuruluğuna da neden olabiliyor. Yüksek nem seviyeleri de terlemeyi ve rahatsızlık hissini artırabiliyor. Bu nedenle uyku ortamında klima kullanırken ideal nem oranını korumak önem kazanıyor.
Klimalı Odada Uyumak İçin Bunlar Dikkat Edebilirsiniz
• Sıcaklık Ayarı: Klimalı odada uyumadan önce doğru sıcaklık ayarını yapmak son derece önemlidir. Genellikle uyku için ideal ortam sıcaklığı 16 – 19 dereceleri arasındadır. Bununla beraber yazın uyurken klima kaç derece olmalı merak ediyorsanız; genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması öneriliyor. Örneğin, dışarıda 30 derecelik bir hava varsa uyku için klima 23 dereceye getirilebilir. Kış aylarında ise genelde klimadaki Heat modu tavsiye ediliyor.
• Nem Oranı: Özellikle kış aylarında kalorifer, soba ya da elektrikli ısıtıcıların kullanılması ile nem ihtiyacı artabiliyor. Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor. Tüm bu değişkenlere göre uyurken odadaki nem miktarını dengelemek önem kazanıyor. Örneğin, klimalar ortamı soğuturken nem seviyesini düşürebilir ve odanın havasını da kurutabilir. Tüm bunlar gereği iç mekânlar için uygun bir nem ölçer de kullanabilirsiniz.
• Hava Sirkülasyonu: Klimalı odada uyurken havanın sirkülasyonuna da dikkat edilmelidir. Doğrudan klima dolaşımına maruz kalmamak gerekiyor. Bunun için yatağınızı, yastığınızı, uyuduğunuz noktayı klimaya çok yakın tutmayın.
• Temizlik ve Kontrol: Klimalar her halükârda periyodik bakıma girmeli ve düzenli olarak temizlenmelidir. Toz tutan filtreler ve iç aksam, cihazın çalışması esnasında birçok sağlık sorununa neden olabilir. Tüm bunlar gereği klimanızın filtrelerini temizlemeniz ve periyodik bakımlarını yaptırmanız önemlidir.
• Ses Seviyesi: Çalışan klimaların desibeli bazen huzursuzluğa neden olabilir ve bu da uyku kalitesini düşürebilir. Bu nedenle mümkünse sessiz çalışma özelliği bulunan bir klimayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca klimadan gelen sesi maskelemek için gevşetici müzik ve seslerden yararlanabilirsiniz.
Bu bilgilerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini unutmayın. Mutlaka klimalı odada uyumak gerekiyorsa cihazı en düşük seviyeye getirmek ve uykuya dalmadan hemen önce kapatmak da uzman önerileri arasında.
Klima Uyku Modu Nedir, Ne İşe Yarar?
Klimalardaki uyku modu, ortam sıcaklığını ve hava akımını uyuyan kişiye rahatsız etmeden kendisi ayarlayabiliyor. Uyku esnasında yaklaşık 1 – 2 derece düşen vücut sıcaklığı karşısında uyku modu dengeleyici bir vazife görebiliyor. Bunun için uyku modu etkinleştirildiğinde klimalar oda sıcaklığını belirli aralıklarla birkaç derece artırabilir. Bu mod genellikle 6 saatin sonunda otomatikman kapanıyor. Uyku modu daha konforlu bir uyku ortamı sağlamaya yardımcı olsa da modelden modele bu özellikler değişebilir. Bu nedenle alacağınız klimanın kullanım kılavuzunu önceden okumanız önemlidir.