Klima Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Evimizin en işlevsel cihazları arasında yer alan klimalar, dört mevsim hizmet edebilme potansiyeline sahip soğutma ve ısıtma ürünleri olarak sıklıkla tercih ediliyor. Yazın serinlememizi, kışın ise ısınmamızı sağlayan bu akıllı cihazlar, neredeyse yılın tamamı çalıştığı için elbette bununla doğru orantılı olarak elektrik harcıyor. Peki klima elektrik tasarrufu nasıl yapılır? Dengeli bir ev ekonomisi sağlayabilmek adına tasarruflu klima nasıl seçilir? Detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Tasarruflu Klima Kullanımı Neden Önemlidir?
Özellikle yaz ayları gelip çattığında sürekli olarak klima kullanımına ihtiyaç duyduğumuz yadsınamaz bir gerçek. Bununla birlikte klima kullanımı çoğu zaman yaz ayları ile de sınırlı kalmıyor; evinde klima sahibi olanlar kışın en soğuk günlerinde de klimaların ısıtma modundan faydalanarak evini ısıtmanın yöntemlerini arıyor. Peki bu kadar sıklıkla kullanılan bir klima enerji tasarrufu açısından ne kadar verimlidir? Klima elektrik tasarrufu yapmak neden önemlidir? Hemen açıklayalım. Elbette tasarruflu klima kullanımının tüketicilere olan birincil ve öncelikli faydası daha düşük enerji maliyeti oluyor. Isıtma ve soğutmada en büyük yardımcılarımızdan biri olan klimalar, yaşam alanlarında ve ofislerde yerlerini aldıktan bir süre sonra enerji ve elektrik bakımından bir hayli maliyetli etmenlere dönüşebiliyor. Klima tasarruf yöntemlerine başvurarak ince detaylara ve püf noktalara dikkat ettiğiniz sürece elektrik faturanızda gözle görülür bir değişime tanık olabilirsiniz. Bununla birlikte doğayı ve sağlığınızı koruma altına alabilmek adına tasarruflu klima kullanımı oldukça önemli bir hal alıyor. Kontrollü tüketim, gelecek nesillere karşı insanların borcu olmakla kalmıyor, aynı zamanda çevreyi, doğayı ve dünyayı da koruma altına almamıza olanak sunuyor. Tasarruflu klima yöntemlerine başvurarak tüm bu amaçlara ulaşmak ve ufak da olsa çevremize bir katkıda bulunmak mümkün.
Klima Kullanırken Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
1. Yüksek enerji sınıfına ait bir klima tercih edin. Satın alacağınız klimanın enerji sınıfı ne kadar yüksekse, klimanız üzerinden yapacağınız tasarruf da bir o kadar yüklü olacaktır.
2. Klimanıza düzenli bakım yaptırın ve oluşabilecek hasarlara karşı önleminizi alın. Klimanın iç ve dış ünitesinin doğrudan güneş ışığı alan bir yere monte edilmesi, dış ünitenin korunmaması iç ünitesi akıtan klimanın zamanında tamir edilmemesi, klima filtreleri başta olmak üzere en önemli parçaların bakım ve temizliğinin zamanında yapılmaması, cihazın hava giriş çıkış noktalarının kapatılması gibi etmenler, klimanızın daha çabuk bozulmasına yol açabilir ve uzun vadede tasarruflu bir kullanımın önüne geçebilir.
3. Klimayı kullandığınız alanda iyi bir izolasyon sağlayın. Klimanın bulunduğu ortamlarda ideal ısının yakalanması ve bu şekilde muhafaza edilmesi için kapı ve camların kapalı konumda olması gerekiyor. Aksi halde ortamı ısıtmak ya da soğutmak için yaktığınız enerji boşa gidiyor ve tasarruflu klima kullanımından bir hayli uzaklaşmış oluyorsunuz.
4. Düzenli olarak klima bakımı ve temizliği yaptırın. Klimanızda herhangi bir sorun veya arıza yoksa bile 6 ayda bir olmak üzere düzenli olarak bakımdan geçmesini ve eksiklerinin giderilmesini sağlayın.
5. Kışın klima tasarrufu yapmak, yazın tasarruf yapmaktan çok daha kolaydır. Birincil ısınma kaynağınız klima olmayacağı için gerek görmedikçe kış aylarında klimanızı kullanmayın ve klima kullanımını sadece sıcak aylara bırakın.
6. Havanın aşırı derecede sıcak olmadığı günlerde klimanızı soğutma modu yerine nem alma modunda çalıştırın.
7. Klimanızı oda termostatına bağlayarak ortamdaki ideal sıcaklığı yakalamaya ve klima derecelerinin de bu sıcaklıklara yönelik ayarlanmasını sağlayın. Oda termostatı, bir oda için belirlediğiniz ideal sıcaklığa ulaşana dek klimayı çalıştırır ardından da otomatik olarak onu kapatır; dolayısıyla siz de gereksiz yere klimanızı çalıştırmamış ve gereksiz elektrik harcamamış olursunuz.
8. Klimayı amacı dışında kullanmayın. Serinleme ve ısınma ihtiyaçlarınızı karşılamak için satın aldığınız klimanızı kötü kokuları gidermek ya da havayı temizlemek gibi amaçlar için tercih etmeyin.
9. Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken güneş ışınlarının doğrudan soğutulan odaya girmesine engel olun. Stor perde ya da güneşlik kullanarak bunu gerçekleştirmeniz mümkün.
10. Klima üzerinde herhangi bir arıza uyarısı ile karşılaştığınız anda kesinlikle bilinçsiz düzeltmeler ve ayarlamalar yapmayın. Aldığınız hata ne kadar basit olursa olsun mutlaka yetkili servis ile temasa geçin ve cihaz üzerinde sadece yetkili servis temsilcilerinin işlem yapmasına izin verin.
11. Söz konusu alan için doğru klima tercihini yaptığınızdan emin olun: Enerji sınıfı tatmin edici mi? Metrekare bakımından alanın tamamını soğutabilme/ısıtabilme kapasitesi var mı? Klimanın BTU değeriiçinde bulunduğunuz iklim koşullarına yetecek mi? Bu ve bunun gibi elzem soruları sorarak hangi klima modelinin ve markasının sizin için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.
12. Klimayı ortamdan en çok verim alınacak bir noktaya monte ettiğinizden emin olun. Klimanın üfleme yönünde duvar, pencere ya da kapı gibi engelleyici unsurlar olmamasına özen gösterin. Mekan ile birebir uyumlu olmayan bir klimanın gereğinden fazla enerji tüketeceğini ve boşuna elektrik harcayacağını aklınızda bulundurun.
Ev ekonominize dost, tasarruflu ve son teknoloji klimalar için Klima sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!