Klima Sökümü Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Klimalar her mevsim en çok kullanılan iklimlendirme ürünleri arasında yer alıyor. Ürünler gelişmiş sistemleriyle evlerde hem ısıtma hem de soğutma amacıyla sıklıkla tercih ediliyor. Peki olası taşınma durumunda klimanızı nasıl sökeceğinizi biliyor musunuz? Klimaların hem montajı hem de sökümü sırasında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunuyor. Özellikle gaz toplama işlemi yapılmadan veya parçaların sağlıklı bir şekilde sökülmeden gerçekleştirilen taşınma durumlarında klimanız birçok tehlikeyle karşı karşıya kalabiliyor. Gelin güvenli ve pratik bir klima sökme işleminin nasıl yapılması gerektiği hususuna bir göz atalım.
1- İşe Gaz Toplama İşlemiyle Başlayın
Klima sökümü nasıl yapılır soruları kafanızı karıştırıyorsa alabileceğiniz ilk aksiyon gaz toplama işlemi olmalıdır. Klimanın aktif bir şekilde çalışmasında önemli bir etken olan gazın sökme işlemine başlamadan önce dış ünite içerisine toplanması, birçok açıdan önem taşır. Bu gazın atmosfere karışması hem sağlığınızın hem çevrenizin zarar görmesine sebep olabilir. Ayrıca klima arızaları ve ek masraf riskleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Gaz toplama işlemi için yanınızda klima içindeki gaz’a uygun basınç manometresi bulundurmanız gerekir. Böylece klimanızdaki gazın tamamını güvenli olarak ve tamamen toplayabilirsiniz. Bu işlem için şu adımları izlemenizi önerebiliriz:
Klimanın gazını toplayabilmek için klimanın soğutma modunda çalıştırılması gerekir. Özellikle kış aylarında, iç ünitenin bulunduğu mahalin sıcaklığı klimanın soğutma modunda çalışacak yeterli derecede yüksek sıcaklıkta olmalıdır.
Klimanın bulunduğu ortamın sıcaklığı düşükse, klimanın soğutma modunda çalışabilmesi için iç ünite filtre kapağı altındaki oda sensörüne ulaşabiliyorsanız elinizle, ulaşamıyorsanız bir saç kurutma makinası yardımı ile oda sensörünün hissettiği sıcaklığı yükseltmeniz gerekir.
Kumanda yardımı ile klimayı soğutma moduna, sıcaklığı 18 C dereceye, fan motoru devrini en yüksek hıza alarak klimayı en az on dakika boyunca çalıştırınız.
Klimanın dış ünitesinde biri ince, yani likit, diğeri kalın, yani gaz olmak üzere iki boru bulunuyor. Kalın borunun sibop kısmına gaza uygun manometreyi bağlayın ve gaz basınç değerini kontrol edin.
Boruların vanaları üzerindeki kapakları uygun açık ağız iki anahtar ve bu anahtarları kontra kullanarak kapakları sökünüz.
Önce ince borunun vanasını uygun allen anahtar ile kapatın. Basınç sıfır değerine gelene kadar bekleyin ve ardından kalın borunun vanasını aynı allen anahtar ile kapatın.
Son olarak saniyeler içerisinde kumanda yardımı ile klimayı kapatınız veya sigorta size yakın noktadaysa kapatarak klimayı sökme işlemine hazır hale getirebilirsiniz.
2- Bağlantı Kablolarını Sökme İşlemine Geçin
Bağlantı kablolarını dikkatli bir şekilde sökmeniz klima sökümü nasıl olur konusundaki ikinci adımınız olmalı. Kablo uzunlukları yeterliyse, klima bağlantı kablolarını sonraki montaj işleminde de kullanacağınız için kablolara hasar vermeden sökme işlemini gerçekleştirmenizde fayda var. Bu işlem için ilk olarak elektrik enerjisi sigortasının kapatıldığından emin olun. Aksi takdirde tehlikeli durumlarla karşılaşabilirsiniz. Elektrik klemens bağlantısını söktükten sonra işe ilk olarak boru bağlantılarını sökmekle başlayın. Ardından enerji ve sinyal kablolarını sökme işlemine geçin. Bu işlemin ardından klimanız boşa çıkacaktır. Klimadan söktüğünüz bağlantı kablolarını işaretleyip güvenli bir alana taşıyın. Böylece montaj sürecinde kabloları uzunlukları yeterliyse, pratik bir şekilde tekrar bağlayabilirsiniz. Eğer kablo uzunlukları yeterli değilse kabloya ek yapmayınız ve yeni kablo kullanınız. Klimanızı başka bir alana monte etmek istediğiniz boruları değiştirmeniz gerektiğinin de altını çizmeden geçmeyelim. Çünkü ince ve kalın boru olarak adlandırılan iki borunun taşıma sırasında hasar alma, içinde kalan yağ artıkları sebebi ile kirlenme, ısıya bağlı olarak esnekliğini yitirmiş olma olasılığı bir hayli yüksek. Eğer boru kiti esneme özelliğini kaybederse, klimanıza tekrar takmanız boruda kırılma ve çap daralmaları neticesinde basınç problemlerine sebep olabilir. Bunun için klimanızın montajı için yeni bir boru kiti kullanabilirsiniz.
3- Klima İç ve Dış Ünite Sökümü
Klimanın gazını dış üniteye topladınız ve bağlantı kablolarını tamamen çıkardınız. Bu işlemlerden sonra klimanın sökülmesi için iç ve dış ünite sökme adımına geçebilirsiniz. İlk olarak ara bağlantı borularını uygun açık ağız iki anahtar yardımıyla vanaya zarar vermemek için kontra tutarak sökmeye başlayın. Bu işlemle iç ünite ile dış ünite arasında hiçbir bağlantı kalmayacaktır. Sonrasında iç ve dış üniteyi dikkatlice çıkararak güvenli bir alana taşıyın. Geride kalan boruları da uçları kapalı kalacak şekilde geniş çaplı rulo yaparak bir poşete yerleştirebilirsiniz. Eğer klimanız bir konsola bağlıysa bu parçaları da çıkarmanızda fayda var. Böylece klimanızı başka bir alana taşımak istediğiniz konsol parçalarını kullanabilirsiniz.
Klima sökme nasıl yapılır gibi sorularınız için yukarıdaki adımları sırasıyla takip etmeniz yeterli. Bu işlemi daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek için bu alanda teknik birikime ve tecrübeye sahip Alarko Carrier yetkili servislerinden de destek alabilirsiniz. Konu hakkında soru ve detaylı bilgi almak isterseniz, iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.