Klima Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Şey
Klima seçimi, yaz aylarında popüler hale gelen bir konu olsa da yaz-kış kullanılabilen bu ürünlerin doğru seçilmesi önemli. En etkili serinletme araçlarından biri olan klimalar, kışın da ısıtma konusunda başarılı performans sergiliyor. İş yerlerinde her iki mevsim için tercih edilen bu cihazlar, günümüzde ev tipi kullanımın da önemli bir unsuru haline geliyor. Fakat yanlış seçimler sonucu yeterince soğutmayan, başarılı bir şekilde ısıtmayan veya istenenden daha fazla performans gösteren klimalar satın alınabiliyor. Ürünün kalitesi ve özellikleri son derece başarılı olsa da isteklerinizle uyuşup uyuşmaması son derece önemli. Bu sebeple hangi klimayı almalıyım sorusunu kendinize sorarken bazı önemli hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu klima seçim rehberimizde size rehberlik edebilecek 6 başlık yer alıyor. Siz de klima alırken nelere dikkat edilmeli merak ediyorsanız aklınızdaki soruların yanıtlarını ve klimaya dair ayrıntıları gelin birlikte inceleyelim.
1. Klima Tipi
Farklı yaşam alanlarına hitap eden klima tipleri çeşitlere ayrılıyor. Bunlardan ilki ev kullanımında da tercih edilen duvar tipi klimalar. İç ünitesi duvara asılan, dış ünitesi de kullanılan yaşam alanının dışına monte edilen bu cihazlar en sık kullanılan çeşitlerden oluyor. Ev dışında iş yerlerinde görmeye alışık olduğumuz duvar tipi klimalar, pek çok avantajlı özellikle birlikte geliyor. Soğutma modundayken içerideki sıcak havayı çekip yerine soğuk hava üfleyen bu ürünler aynı zamanda temiz hava sirkülasyonunu da sağlamaya yardımcı oluyor. Kışın kullanılabilen çeşitler ise ısı pompası sayesinde iç mekana sıcak hava üflüyor. Siz de dilerseniz penceresi olmayan odalarda, bodrum katında ve depolarınızda dahi duvar tipi klima kullanabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz bir diğer çeşit ise salon tipi klimalar. Bu tür klima modelleri genellikle büyük alanlarda ve iş yerlerinde kullanılıyor. Boyut olarak da duvar tipi ürünlere göre daha fazla yer kaplayan salon tipi ürünler, hava dağılımını homojen bir şekilde sağlayabiliyor. Salon tipi modellere göre daha küçük boyutlardaki konsol tipi klimalar ise çift yönlü hava akışıyla avantaj sağlayan modellerden. Hem alt bölümden hem de üst bölümden hava verebilen bu ürünler sayesinde ister havanın çıkış yönünü seçebilir isterseniz de bu iki özelliği birlikte kullanarak hava akışının gücünü artırabilirsiniz. Küçük alanlarda ve ev içi kullanımlarında genellikle split olarak bilinen duvar tipi modeller ile konsol tipi klimalar kullanılıyor. Ticari ihtiyaçlar içinse tavan tipi, salon tipi, kanal tipi, kaset tipi ve bazı duvar tipi modeller tercih ediliyor. Siz de ihtiyaçlarınızdan yola çıkarak en uygun olan klima çeşidini tercih edebilirsiniz.
2. Kullanılacak Alan
Satın almak istediğiniz ürün tipini belirledikten sonra sıra, klimayı kullanacağınız alanın özelliklerine geliyor. Ürünün sahip olduğu özellikler kadar yaşam alanlarının gereksinimleri de aldığınız hizmeti etkiliyor. Eğer büyük bir alan için olması gerekenden küçük bir klima seçerseniz yetersiz iklimlendirme sorunu yaşayabilirsiniz. Aynı şekilde sahip olduğunuz alanın ihtiyaçlarına göre daha güçlü bir cihaz seçtiğinizde, ortamın çok hızlı ve orantısız şekilde soğumasına sebep oluyor. Bu gibi durumlarda klimanın kullanılacağı oda veya alan kadar yaşanılan bölge de hesaplamalar dahil ediliyor. Böylece ortaya BTU hesaplaması çıkıyor.
3. BTU Hesaplaması
Klima seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de BTU hesaplaması. Hangi klima alınmalı sorusuna verilen önemli yanıtlardan biri olan BTU’nun açılımı British Thermal Unit. Bu değer, temelde klimanın kullanılacağı odanın büyüklüğü ile bölgenin mevsimsel koşullarını hesaplayarak ortaya çıkıyor. Kendi kendinize bu BTU değerini kolayca hesaplayabileceğiniz bir formül mevcut. En doğru sonuçlara ulaşmak için klimayı kullanacağınız odanın metrekaresini 2,2’ye bölmeniz gerekiyor. Daha sonra çıkan sayıyı 1000 ile çarpabilirsiniz. Yalnızca m2’ye göre klima seçimi yapmak için bu hesaplamadan faydalanabilirsiniz. Klima BTU seçimini daha ileri seviyeye taşımak için bulunduğunuz bölgeyi de hesaplamaya dahil etmeniz gerekiyor. Odanın metrekaresini bölge katsayısı ile çarpmalı ve sonrasında her bir kişi için hesaplamaya 600 BTU/h eklemelisiniz. Daha doğru bir hesap yapmanızı kolaylaştıran bu formül için ihtiyacınız olan bölge kodları ise şu şekilde;
- Doğu Anadolu: 308
- İç Anadolu: 346
- Karadeniz: 385
- Marmara: 385
- Ege: 423
- Akdeniz: 445
- Güneydoğu Anadolu: 462
4. Enerji sınıfı
Çalışırken yüksek tüketim yapan klimalar için enerji tasarrufu konusu da oldukça önemli. Eğer kullanımlarınız sırasında daha az elektrik harcayan bir ürüne sahip olmak istiyorsanız seçim yaparken mutlaka enerji sınıfına göz atmalısınız. Diğer teknolojik cihazlarda olduğu gibi klima çeşitlerinde de sınıflandırma alfabetik olarak yapılıyor. Ancak geçtiğimiz yıllarda D ile başlayıp A+++’a kadar uzanan enerji sınıflarında yeni düzenleme sonrası değişiklikler yaşandı. Mevcut sistemde tüm ürünler G ile A arasında sıralanıyor. Bu sebeple de akıl karışıklığını önlemek için satın alacağınız ürünün enerji sınıfı etiketine göz atmanız gerekebiliyor. Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler noktasında atlamamanız gereken unsurlardan biri olan enerji sınıfı, uzun vadede yüzünüzü güldüren özelliklerden biri oluyor.
5. Gürültü Seviyesi
Gün boyu çalışan klimaların minimum ses seviyesinde performans gösterebilmesi son derece önemli. Klima seçimi nasıl yapılır konusunda büyük bir etkiye sahip olan desibel değeri, ürün özellikleri arasında dBA şekilde gösterilebiliyor. Çalışma esnasında yüksek ses çıkaran klimalar bir süre sonra baş ağrısına sebep olabiliyor. Özellikle iş yerlerinde yoğun olarak kullanılan ticari klima çeşitlerinin yüksek desibelde çalışması hem odaklanmayı zorlaştırabiliyor hem de yorgunluğu artırabiliyor. Bu sebeple minimum desibel ile çalışan modelleri seçmeniz ve mümkünse tercihinizi sessiz mod özelliği bulunan modellerden yana kullanmanız avantaj sağlıyor.
6. Ek Özellikler
Klima seçiminde dikkat edilecek hususlar arasında klasik özelliklerin dışına çıkan unsurlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu tür özellikler, kullanım kolaylığını artırmak ve size avantaj sağlamak için geliştiriliyor. Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz Anti-alerjen özelliğe sahip klimaları tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra hem bulunduğunuz ortamdaki havanın kalitesini yükseltecek hem de sağlıklı kullanım sunacak farklı filtre tiplerine sahip klimalara da göz atabilirsiniz. Seçmeyi düşündüğünüz ürünün marka bilinirliği ve malzeme kalitesi de seçim sırasında son derece önemli. Bu sebeple Toshiba klima çeşitleriyle rahatlığın ve uzun ömürlü kullanımın keyfini çıkarabilirsiniz. Klima alınırken nelere dikkat edilmeli hususunda teknik özellikler kadar tasarımı da unutmamalısınız. Birbirinden farklı renk çeşitleri, köşeli ve yuvarlak tasarımlar ile yaşam alanlarınıza tarz katabilirsiniz. Eğer klima çarpması olarak da bilinen ani ısı farklılıklarını önlemek istiyorsanız bu noktada inverter klimaları tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü aynı düşük sıcaklık değerinde yoğun bir şekilde çalışıp aniden kapanan klima çeşitleri ani dalgalanmalar oluşturarak çarpma durumuna sebep olabiliyor. Inverter özellikli modeller ise çalışma hızını kendi ayarlıyor ve oda ısısını sabit bir sıcaklık derecesinde tutmaya çalışıyor. Böylece oda sıcaklığının makul seviyelerde seyretmesine yardımcı oluyor. Ayrıca bu tür klimalar kullanıcı müdahalesini de minimuma indiriyor. Sadece istediğiniz sıcaklık seviyesini belirlemeniz yetiyor. Geri kalan işi inverter klimanız hallediyor. Klima seçimine dair dikkat etmeniz gereken önemli unsurlar bundan ibaret. Farklı özelliklere sahip klima çeşitlerini, yukarıda sıraladığımız maddelerden yola çıkarak kolayca eleyebilir ve seçeneklerinizi azaltabilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde cevap verecek ürünü kolayca bulabilirsiniz.