Klima Modları Nelerdir?
Klimanızda “kuru mod” nedir biliyor musunuz? Otomatik mod ne demektir? Peki ya uyku modu? Eminiz ki her birini tanımlayamayabilir ve çalıştıramayabilirsiniz. Yalnızca açma-kapama düğmesine veya soğutma düğmesine sahip olduğumuz klimalı günler geride kaldı. İklimlendirme ve soğutma sektöründe teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, yeni ve gelişmiş klima modları görüyoruz. Bu yazımızda en yaygın görülen ve kullanılan klima çalıştırma modlarını sıralıyor ve ne işe yaradıklarını anlatıyoruz.
1. Soğuk (Cool) Modu
Bu, klimanızda varsayılan olarak bulunan en yaygın moddur. Yepyeni klimanızı Açık konuma getirdiğinizde ilk kez çalışacak olan mod, soğutma modudur. Kompresör odada soğuk hava üretmek için çalışmaya başlar. İstenilen oda sıcaklığına ulaşıldıktan sonra kompresör kapanır, ancak fan çalışmaya devam eder. Bu, normal bir "inverter olmayan" klimadaki çalışma yöntemidir. Bir inverter klima içindeki kompresörün doğası biraz farklıdır. Kompresörü kapatmak yerine oda sıcaklığını korumak için daha düşük bir güçle çalışır. Odada daha düşük bir sıcaklık elde etmek istiyorsanız veya termostat sıcaklığını 16-18 derece gibi düşük bir değere ayarladıysanız, kompresörün bu sıcaklığı takip etmek için her zaman maksimum güçte çalışmasını sağlamış olursunuz. Cihazı 24-26 derecede çalıştırmak, güç tasarrufu için idealdir.
2. Sıcak (Heat) Modu
Bu modda, klimanın soğutma mekanizması, cihazın bir oda içinde soğuk hava yerine sıcak hava atmasını sağlamak için tersine döner. Isıtma moduna sahip bir klima, güç tüketimi açısından başka bir ısıtıcıya kıyasla odayı ısıtmak için daha verimli ve performanslıdır.
3. Kuru (Dry) Modu
Adından da anlaşılacağı gibi, bu mod oda nemini azaltmak için kullanılır. Bazı klimalarda Nem Modu olarak da geçer. Muson mevsiminde veya denize yakın kıyı bölgelerinde çok kullanışlıdır. Nemli bir günde çalışmaktan daha kötü bir şey yoktur; yüzünüzden ter yuvarlanır ve hiçbir şeye odaklanamazsınız. Klima zamanla odanın nemini konforlu seviyelere getirmek için oldukça elverişli bir Kuru Mod sunar. Soğutma modunu veya kurutma modunu çalıştırmanız fark etmez, her ikisi de sonunda odanızın nemini alır. Peki klima odanızın nemini nasıl alır? Klimada nem seviyesini azaltan bir nem alma cihazı takılı değildir; bu durum sadece basit bir “yoğunlaşma” sürecinden kaynaklanmaktadır. Yani sıcak ve nemli hava soğuk bir yüzeyle (klima durumunda evaporatör) temas ettiğinde, gaz halindeki su buharı tekrar sıvı suya dönüşür. Bu su tahliye borusu ile toplanır. Yaz aylarında buzdolabından soğuk bir içecek çıkardığınızı ve birkaç dakika içinde bardağın yüzeyinde su damlacıkları gördüğünüzü düşünün. Bu yoğunlaşma durumu da buna benzer. Böylece odanızdaki sıcak ve nemli hava, soğuk evaporatör serpantinleriyle temas eder, hava sadece soğumaz, aynı zamanda içindeki nem de alınmış olur.
4. Otomatik (Auto) Mod
Klimanızda bulunan “otomatik mod”, belirli bir sıcaklığa ulaşılmasını ve ardından bu sıcaklığın korunmasını sağlar. Bu moddaki bir klima, oda sıcaklığını elde etmek için kompresör gücünü ve fan hızını “otomatik olarak” değiştirir. Ardından da güç tasarrufu için kompresörü ve hatta fanı kapatabilir.
5. Fan Modu
Bu modda sadece fan çalışır, kompresör Kapalı konumda kalır. Kompresör kapalı olduğundan soğutma yapılmaz. İstenilen oda sıcaklığına ulaşıldıktan sonra enerji tasarrufu için kullanılabilir. Kompresör, bir klimadaki gücün çoğunu tüketir. Belirtmekte fayda vardır ki havalandırma ve hava sirkülasyonu için bir klima fanı kullanmaktansa bir “tavan fanı” kullanmak daha enerji tasarruflu olacaktır.
6. Uyku Modu
Bu mod gece kullanımı içindir. Klima modu uyku moduna ayarlandığında maksimum 2 saat geçene kadar her saatin ardından ayarlanan sıcaklığı 0,5 ila 1 derece arasında artırır. Örneğin, uyumadan önce sıcaklığı 24 dereceye ayarlarsanız, gece yarısı 00:00'da yattığınızı varsayarsak bu mod, sıcaklığı 01:00'de 25'e, 02:00'de ise 26'ya yükseltecektir. Uyku modu, klima çeşitlerinde modelden modele biraz değişebilir, ancak hedef yine aynı olacaktır. Gece boyunca dış sıcaklıkta bir düşüş olduğu için siz uykudayken zaman geçtikçe dış ortam sıcaklığı yavaş yavaş düşer. Bu nedenle, uyumadan önce termostat sıcaklığını düşük ayarlamak, içeride rahat bir sıcaklık elde etmek için ideal olabilir, ancak gece geçtikçe üşüyebilirsiniz. Uyurken klima kullanımı ile ilgili merak ettiklerinize Uyurken Klima Kaç Derece Olmalı yazımızı okuyabilirsiniz.
7. Turbo Modu
Çalışması modelden modele farklılık gösteren turbo modu, esasen odayı daha hızlı soğutmak için kullanılır. İnverter olmayan bir klimadaki turbo modu, termostat sıcaklık ayarını mümkün olan en düşük seviyeye ayarlar. Bu mod, inverter olmayan klimalarda soğutmayı daha hızlı hale getirebiliyor. Sıcaklığı 18 dereceye veya mümkün olan en düşük seviyeye ayarlamak, odanın daha hızlı soğumasını sağlamaz çünkü soğutma gücü kompresöre bağlıdır. İnverter olmayan klimalar için kompresör gücü, çalışma gücünden artamaz veya azalamaz. 24 derecelik iç oda sıcaklığına ulaşmak istediğinizi ve turbo modunu açtığınızı varsayalım. Daha sonra klimanın odayı 24 dereceye soğutması için geçen süre, termostat ayarı 24 veya 18 derece ise aynı olacaktır. Yani turbo modu burada önemli bir rol oynamaz. Ancak turbo modu inverter klimalarda farklıdır. İnverter klima modellerinde kompresör değişken güçte çalışabilir ve değişken soğutma gücü üretebilir. Turbo modda inverter klima, soğutma gücünü en yüksek seviyeye çıkarır. Odayı daha hızlı soğutmak ve kendimizi sert dış ortam sıcaklığından hızla uzaklaştırmak istediğimizde çok kullanışlıdır.