Klima Kapasite Hesabı Nasıl Yapılır?
Klima kullanılmak istenen mekana uygun klimayı seçebilmek adına klima kapasite hesabı, dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir konudur. Söz konusu mekanın ihtiyaçlarına en uygun klimayı tercih edebilmek ve onu uzun yıllar kullanabilmek adına doğru klima kapasite hesaplamasının yapılması çok önemlidir. Bu hesap montaj yapılacak mekanın bulunduğu bölgeye, binanın yapı malzemesine, içerisinde barındırdığı pencere alanına ve aldığı gün ışığı miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Klima kapasitesi hesaplamasında göz önünde bulundurulan kriterler yalnızca bunlarla da sınırlı değildir. Şimdi gelin, hep birlikte klima kapasite hesabı nasıl yapılır ve hesap esnasında nelere dikkat edilmelidir, birlikte öğrenelim.
Klima Kapasite Hesabı Yapılırken Dikkat Edilen Kriterler
İster portatif, ister pencere tipi, ister split klima kapasite hesabı yapıyor olun, klima kapasite hesabı yaparken baz alınması gereken bazı belli başlı faktörler vardır. Bunların en başında ise klima montajının yapılmasının planlandığı mekanın ya da ortamın özellikleri gelir. İşte onlardan bazıları:
• Mekanın bulunduğu bölge ve iklim şartları
• Mekandaki pencere alanı ve sayısı
• Klimanın monte edileceği binada kullanılan yapı malzemesi
• Güneş ışığı alma miktarı
• Mekanda bulunan kişi sayısı
• Ek ısı kaynakları
• Mekanın büyüklüğü
• Binadaki ısı iletkenlik dirençleri
• Binanın yönü
• Mekanın rüzgara karşı konumu
Bu ve bunun gibi faktörler, bir ortam için klima satın almadan önce mutlaka değerlendirilmesi gereken hususlar arsında yer alır. Elbette bu kriterler, oldukça teknik konular olduğu için klima kapasite hesabının da bu faktörler göz önünde bulundurularak işinin uzmanı klima teknisyenleri tarafından ele alınmalı ve gerçekleştirilmelidir.
Klima Hesaplamada Rol Oynayan Kriter: BTU
Split klima kapasiteleri hesaplanırken öncelikle olarak klimanın BTU değeri baz alınır. BTU'nun açılımı British Termal Unit'tir ve klima sektöründe kullanılan bir soğutma enerjisi birimidir. Bu birim, yaklaşık 453 gram suyun sıcaklığının 17.2 dereceden 17.7 dereceye çıkartmak için gerekli olan enerji miktarını hesaplamakta kullanılır. Bu hesap, sıcaklık değişimlerinin 1 atmosferlik basınç altında ölçümlenmesi şartıyla geçerli olup, 1 BTU = 1055,06 Joule = 252 cal = 0,293 Wh şeklinde bir formüle sahiptir. Klimada BTU ile ilgili daha fazla detay için Klimada BTU Nedir, BTU Hesaplama Nasıl Yapılır yazımızı okuyabilirsiniz.
Klima Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?
Klima kapasite hesaplamasını bir örnekle inceleyerek daha net bir biçimde izah etmek mümkündür. Bu hesap esnasında formül gereği oda metrekaresini 2,2 ile bölüp, 1000 ile çarptığınızda mekânın yaklaşık soğutma ihtiyacını tespit edebilirsiniz. Bir odanın metre karesinin 22 olduğunu varsayarsak; 22/2,2*1000=10000 olduğu için bu alana 10000 BTU'luk bir klima yeterli olacaktır.
Bununla birlikte bölge açısından klima kapasitesi hesaplaması yapılırken her bölgenin kendisine ait katsayısı baz alınır. Akdeniz 445, Doğu Anadolu:308, Ege 423, Güneydoğu Anadolu 462, İç Anadolu 346, Karadeniz 385 ve Marmara 385 katsayılarına sahiptir. Bu bölgeler için klima kapasite hesabı yapılırken önce bölgenin katsayısı ile ilgili alanın metrekaresi çarpılır, ardından kişi sayısı için kişi başı 600 BTU ayrıca hesaplanarak bu hesaba eklenir. Örnek olarak yine alan metrekaresinin 22 olduğunu varsaydığımız senaryoda ve kişi sayısının olduğu, alanın ise Akdeniz'de olduğu öne sürülürse klima kapasite hesabı şu şekilde yapılacaktır: 22*445=9790 ve 600*4=2400 sonuçları toplandığı zaman 9790+2400=12190 BTU/h değerine en yakın klimanın mekan için yeterli olacağını görmek mümkün.
Buna ek olarak bilmekte fayda vardır ki çıkan her bir değerin tekabül ettiği bir BTU aralığı vardır ve bu aralıklar baz alınarak bir satın alma gerçekleştirilmelidir. Çıkan değerin 9000 den küçük olması durumunda 9000 BTU, 9000 ile 12000 arası olması durumunda 12000 BTU, 12001 ile 18100 arası olması durumunda 18000 BTU, 18101 ile 24000 arası olması durumunda 24000 BTU’luk bir klima tercih edilmelidir. Elde ettiğiniz değer 24000 BTU'dan yüksek ise klimada gömme tipi ya da tavan tipi bir klima modeli tercih etmek daha doğru olacaktır.
Bu klima kapasite hesaplaması yöntemiyle siz de işinize en iyi şekilde yarayacak klimayı tercih edebilir ve onu uzun yıllar güvenle ve verimli bir biçimde kullanmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Tüm klima modellerimiz için hemen Klima kategorimizi ziyaret edin.