Klima Gaz Basma İşlemi Nedir? Neden Yapılır?
Klimanın verimli bir şekilde çalışmasının önüne geçen düşük gaz basıncı giderilmesi gereken sorunlar arasında yer alır. Klima gazı, sistemin performansını arttırarak uzun ömürlü ve verimli bir kullanım gerçekleştirmeyi sağlar. Klima gaz basma işlemi ile giderilen bu sorun önemlidir. Peki klima gazı düşüklüğü yaşandığında ne yapmak gerekir, klima gaz basma nedir, neden yapılır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizin araştırdık ve yer verdik. İşte merak edilenler!
Klima Gaz Basma İşlemi Nedir?
Klima gazı nedir, klimaya gaz basma işlemi nedir, soruları ile birçok klima kullanıcısı karşılaşabilmektedir. Teknik bir arıza olarak da nitelendirebileceğimiz bu işlem, klimaların içerisinde bulunan soğutucu gazın düşmesi sonucu yapılan bir klima bakımı işlemidir. Bu işlem ile klimanın etkili bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Klima sistemleri bu soğutucu gaz yardımıyla sıcak havayı dışarıya atarak iç mekanların sıcaklığının düşürülmesini sağlar. Dolayısıyla gaz basıncı düştüğünde klimanın içerisinde yeterli miktarda soğutucu gaz bulunmuyorsa klima yeterince soğutma veya ısıtma işlemi yapamamaktadır. Bu gibi durumlarda gaz basma işlemi ile sorun ortadan kaldırılmaktadır.
Klima Gaz Basma İşlemi Neden Yapılır, Gaz Basılacağı Nasıl Anlaşılır?
Klima gaz dolumu gerçekleşebilmesi için öncelikle bunun tespit edilmesi gerekir. Klima dış ünitesinde meydana gelen karlanma, buzlanma yaşanıyorsa bu klima gazının azaldığı veya bittiği anlamına gelir. Klima gazı basma işleminde genellikle profesyonel bir yardım alınması gerekir. Uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışan klimanız bir anda ısıtma veya soğutma gerçekleştirmiyorsa bu durum klima gazından kaynaklanabilmektedir. Dolayısıyla bir uzman görüşü almanızda fayda bulunmaktadır. Gaz basma işlemi aşağıda verilen birkaç nedenden dolayı önemlidir.
Klima gazının azaldığı durumlarda fazla enerji tüketimi meydana gelebilmektedir. Bunun için klima gaz basma işlemi sonrasında verimlilik artar. Klima sistemi içerisinde yer alan soğutucu gazı kullanarak çalışmaya devam eder ve daha etkili bir çalışma performansı görülür.
Gaz basma işlemi sonrasında klimanın soğutma performansında iyileşme görülmektedir. Klima yeterli soğutucu gaza sahip olmadığında sizi ulaşmak istediğiniz sıcaklığa bir türlü ulaşamayabilirsiniz. Yeterli gaza sahip olan klimalar ise soğutma veya ısıtma performansını arttırarak istenilen sıcaklığa ulaşabilmenizi sağlar.
Klimanın kullanım ömrünü uzatır. Düzenli olarak klima bakımı yapılması klimanın kullanım süresini uzatmaktadır. Klima gazının kontrol edilmesi ve gaz basma işlemi de bu bakımın içerisinde girmekte olup klimanın eksikliklerini gidererek daha uzun yıllar çalışmasını desteklememiz gerekmektedir.
Klimaya gaz basma fazla enerji tüketimini azaltacağından enerji tasarrufu sağlar ve faturaların düşmesine yardımcı olur.
Klima Gaz Basma İşlemi Nasıl Yapılır?
Klima nasıl basılır, sorusu bu noktada en merak edilenlerden biri. Öncelikle klima gaz dolum işlemi uzman ekipler tarafından yapılması gerekir. Bunun yanında klimanın marka ve modeline bağlı olarak kullanılacak olan gaz ve gaz basma işleminde farklılıklar görülebilir. Gaz basma işleminde eski model klimalarda R410A yeni model klimalarda ise R32 gazı kullanımı yaygındır. Hangi gazın kullanılacağı kararlaştırıldıktan sonra gaz dolumu için gerekli olan gaz saati ve tartı malzemeleri tamamlanır. Önce gaz saati ile gaz basıncı ölçülür ve ne kadar gaz basımı yapılacağı öğrenilir. Ardından gaz basma işlemi gerçekleştirilir. Gaz saati ve tartı ile klima gazı ideal düzeye getirilir. Bu sistem daha çok eski klima modelleri R22 gaz basımı için uygulanır.
R410A gaz basımında ise gaz ilavesi yapılmamaktadır. Bu gazın içerisinde kimyasal likit bulunduğu için kimyasalın mı yoksa likittin mi bittiği anlaşılamamaktadır. Dolayısıyla gaz basımı öncesinde klimanın vakumlanması gerekir. Vakumlama işlemi sonrasında gaz saati ile yeniden bir ölçüm yapılır ve ne kadar gaz basılacağı öğrenilir. Ardından klima gazı doldurma işlemi gerçekleşir.