Klima Dış Ünite Temizliği Nasıl Yapılır?
Klimalar, yaz veya kış fark etmeksizin kapalı alanların ortam sıcaklığını ayarlamada onlarca yıldır faydalanılan kullanışlı ürünlerden. Günümüzde çoğu evde karşımıza çıkan bu ürünler sayesinde yaz kış evlerimizde bunalmadan ya da üşümeden vakit geçirmek mümkün oluyor. Ancak klimaların iyi performans göstermesi ve uzun ömürlü olması için yılda belli aralıklarla bakımının yapılması şart. Zira kullandığımız bu iklimlendirme aletleri, çalışma prensiplerinden ötürü ve bulundukları ortam sebebiyle yoğun tozla karşılaşabiliyor. Özellikle dış ünitelerin bakımını yılda 2 kere tekrarlamak, makinenin düzgün çalışabilmesi ve az enerji harcaması için son derece önemli ve yararlı. Peki, klima dış ünite temizliği nasıl yapılır? Bu yazımızda size klimaların genel bakımından kısaca bahsettikten sonra klima dış ünite temizliği hakkında bilmeniz gerekenlere değineceğiz.
Adım Adım Klima Dış Ünite Temizliği
Evlerde, ofislerde ya da AVM'lerde uzun yıllardır kullanılan klimaların bakımının düzenli ve özenli yapılması, bu makinelerin düzgün çalışabilmesi ve ortama sağlıklı hava yayabilmesi adına oldukça önemli. Bu sebeple siz siz olun bulunduğunuz ortamdaki klimanın bakımı için ya belli aralıklarla siz kolları sıvayın ya da işin ehli kimselerden destek alın. Genel olarak klima bakımında öncelikle atılan adımlar yüksek gerilim girişlerinin kontrol edilmesiyle başlıyor. Buralarda herhangi bir sorun fark edilmezse sıra, ürünün hava filtresinde. Klimanın hava filtresini nazikçe söküp yıkadıktan sonra cihazın kontrol devresine bağlı alçak gerilim hattı voltajına da bakılmasında fayda var. Zira buralarda bulunan bakır boru hattında herhangi bir deformasyon oluşursa cihaza giden elektrik akımının sekteye uğraması durumu yaşanabilir. Bu da klimanın düzgün çalışmasını önleyecektir. Tüm bu ana noktalara dikkat ederek klimanızın genel sağlık durumunu kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Peki, klima dış ünitesi nasıl temizlenir? Bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorsanız, aşağıda sizin için sıraladığımız dış ünite temizliği adımlarını dikkatlice okumanızı öneririz.
• Öncelikle paneli nemli bir bezle silmeniz gerekiyor. Üzerindeki tozları ve kirleri iyice arındırmanızda fayda var.
• İkinci adım, fan temizliği. Bir fırça yardımıyla bu kısmı da temizledikten sonra,
• Fan motorunu da aynı fırçayla temizleyebilirsiniz.
• Kart ve kart kutusunu da kirden arındırma işleminin ardından sırada motor yatakları ve rulmanlar var.
• Bu kısımları yağdanlık yardımıyla yağlayabilirsiniz.
• Serpantin lamelleri ise serpantin tarağı kullanarak temizlenmeli.
• Kondanser serpantininde basınçlı su ve kimyasal ilaçlar kullanılabilir.
• Daha sonra kompresör ayakları anahtar ile kontrol edilmeli.
• Elektrik panosu ise bir fırça yardımıyla süpürülüp temizlenebilir.
• En son aşamada tüm parçaların kontrolü yapılır ve her bir parçanın iyi çalıştığından emin olunur.
Klima Dış Ünite Temizleme İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaz ve kış döneminde olmak üzere senede 2 defa klima dış ünitesi temizliğinin ve bakımının yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu temizlik işlemini kendiniz yapmak yerine klima bakım hizmeti veren profesyonellere yaptırmak, cihazların detaylı temizlenmesi adında oldukça önemli. Her iki durumda da klimanın bakımını kime yaptırırsanız yaptırın, bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Örneğin dış üniteyi temizlerken bu kısma direkt su tutulması son derece yanlış bir uygulama. Hele ki klimanız inverter klimaysa, dış ünitesini suyla yıkadığınızda cihazın ana kart ve dış ünite kartlarına zarar vermeniz yüksek bir ihtimaldir. Ayrıca dış üniteyi temizlemeden önce cihazın elektrik bağlantısını da kesmelisiniz. Temizleme işlemi sırasında evinizde bulunan temizlik malzemelerini kullanabilmekle birlikte bu iş için özel olarak üretilen kimyasalları tercih ettiğinizde, klimanızın dış ünite temizliği mümkün olan en iyi sonucu verecektir. Klima dış ünitesi temizliği ve bakımı hakkında bilmeniz gereken en önemli konu ise uzun süre elden geçmeyen klimaların sağılığınızı olumsuz etkileyeceği. Zira bu ürünler çalışırken dışarıdaki havayı temizledikten sonra istenilen sıcaklığa getirip ortama bırakıyor. Eğer klimanızın iç ve dış ünite bakımı düzenli yapılmazsa cihazın ortama saldığı havanın kalitesi düşecek ve klimadan çıkan hava burada bulunanların sağlığını kötü yönde etkileyebilecektir. Kısacası, klimanızın markası, modeli ve çeşidi ne olursa olsun bakımını yılda en az 2 kere yaptırmanızda fayda var.
Evde Klima Bakımı Hakkında İpuçları
Evde klima dış ünite temizleme konusunda çok fazla bilginiz olmasa bile klimanızın genel temizliği hakkında bilgi sahibiyseniz, cihazınızın bakımını rahatlıkla yapabilirsiniz. Klimaların iç ve dış üniteleri farklı bölümlerden meydana geliyor. Örneğin evaporatör fanı, fan motorları, termostat, genleşme valfi ve evaporatör klimanın iç ünitesini oluştururken kondanser (yoğunlaştırıcı), nem tutucu ve kondanser fanı ise cihazın dış ünitesini oluşturan bölümlerden sadece bazıları. Tüm bu kısımların ayrı ayrı bakımını yapmak sizin için zor olabilir. Dolayısıyla detaylı bir bakım için bu işi için özel olarak çalışan profesyonellerden yardım almanızda fayda var. Ancak temizlendiğinde cihazın çalışma performansını önemli ölçüde iyileştiren bazı bölümleri siz evinizde kendiniz de pekala halledebilirsiniz. Örneğin filtreler. Klimanızın filtresini bir fırça ya da süpürge yardımıyla kolayca temizlemek mümkün. Zira filtre temizliği uzun süre yapılmazsa klimanın ortama bıraktığı havanın sıcaklığı da istediğiniz ölçüde olmayacaktır. Tüm bunların yanı sıra ister ev tipi olsun ister ticari klima olsun bu cihazların bakımı hakkında sizin için derlediğimiz ipuçlarını aşağıda görebilirsiniz:
• Öncelikle klimanızın fişini prizden ayırarak elektrik bağlantısını kesin.
• Klima hava çıkışlarını yavaş hareketlerle yerinden ayırın.
• Klimanızın kapaklarını açın.
• Cihazdaki elektronik aksamları kapatın.
• Bu aşamada evler kullanılmak üzere üretilen klima temizlik spreylerini ürüne sıkarak belli bir süre bekleyin.
• Son olarak temiz su ile durulayın.