Kaset Tipi Klimalarla İlgili Merak Edilen Her Şey

Kaset tipi klima özellikle geniş mekânlar için tercih edilen, ev ortamları yerine daha çok ticari yerlerde görebileceğiniz klima çeşitleri. Tavana monte edilmesi ile diğer klima çeşitlerinden farklılaşan kaset tipi klimalar fabrikalardan atölyelere, işletmelerden mağazalara kadar da pek çok ortam için ideal performans sergiliyor. Tavana monte edilmesi sayesinde yer kaplamaması da kaset tipi klimaların kullanıcı dostu yanlarından biri olarak öne çıkıyor. Peki tam olarak kaset tipi klima nedir ve çalışma prensipleri neler? Soğutma ve ısıtma kapasitesi nedir? Montajı kolay mıdır? İçeriğimizi inceleyerek siz de kaset tipi klimalar hakkındaki tüm merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz!

Kaset Tipi Klima Özellikleri

Kaset klima, iç üniteleri tavandaki boşluğa, dış ünitesi tavanın görülebilir yüzeyine monte edilen, kare formuna sahip modeller. Tasarımından da anlayabileceğiniz gibi bu modeller, montajının ardından neredeyse hiç yer kaplamıyor. Geniş ve büyük ortamlarda sıcaklık dengesini sağlamak için çok yüksek kapasiteler sunan kaset tipi klimalar, nem oranını dengelemek noktasında da fayda sağlıyor. 4 yönlü ısıtma sağlaması ile de çokça alana etki eden kaset tipi klimalar, üzerindeki 4 kanadından sağa, sola, öne ve arkaya hava üfleyebiliyor. Bu sayede dengeli bir hava akışını gürültü olmadan sağlamak da kolaylaşıyor. Bu nedenle eşit hava salınımı istenen ortamlar için de çok uygun modeller. Kanat açıları hem dikey hem yatay olarak ayarlanabilen kaset tipi klima modellerinde otomatik yeniden başlatma fonksiyonu da bulunuyor. Bu da kalabalık ortamlar için hızlıca devreye girmesi gereken klima ihtiyacına yanıt verebiliyor. Kaset tipi klima ölçüleri ise dış tarafta genellikle 940 x 940 mm ya da 950 x 780 mm gibi bantlarda ilerliyor. Kaset tipi klima iç ünite ölçülerinde ise 840 x 840 x 240 mm gibi ölçüler görmek mümkün. İç ve dış üniteler arasında soğutucu akışkanın sirkülasyonunu, yoğuşan suyun dışarıya atılmasını sağlayan bakır boru, elektrik kabloları ve drenaj borusu yer alıyor. Genel olarak toparlayacak olursak kaset tipi klima özellikleri şu şekilde:

• 4 yönlü hava üflemesi sağlayarak mekânlarda eşit hava salınımı sağlar,

• Gelişmiş hafıza özelliği sayesinde üfleme hızı ve yönünü kendi sistemine kaydedebilir,

• Elektrik kesintilerine karşı otomatik yeniden başlatma özelliği enerjiyle beraber tekrar hızlıca devreye girer,

• Gün içinde açma – kapama zamanları ayarlanabilir,

• Nem giderici özelliği vardır,

• Sessiz çalışma modu sayesinde kalabalık ortamlar için idealdir,

• İş yeri, mağaza, villa, okul, otel, restoran, fabrika, konser ve tiyatro salonu gibi pek çok mekânda kullanılabilir,

• Az yer kaplar,

• Montajı kolaydır.

Kaset Tipi Klima Montajı Nasıl Yapılır?

Kaset tipi klima montajı da çok zor işlemler barındırmıyor. Bununla beraber asma tavan içerisine montaj işlemi titiz bir süreç olduğundan uzman ekiplerden yardım almak iyi olacaktır. Kaset tipi klima montajındaki belli başlı püf noktaları şöyle sıralayabiliriz:

• Çok daha kolay ve güvenli olması için klimanın takılacağı yer inşaat halindeyken montaj yapılabilir,

• İç ünite, iklimlendirme sağlayacağınız alanın tavan arası boşluğuna, dış ünite de açık havaya temas halinde olunması gereken dış ortama kurulmalıdır,

• Teras, açık balkon ya da pencere altları dış ünite kurulumu için oldukça idealdir,

• İç ünitenin montajı için tavan arası boşluğun 35 cm civarında olması gerekir ve bağlantı noktalarında çalışma boşluğu bırakılmalıdır,

• Kaset tipi klima modelleri 4 yöne üfleme özelliğine sahip olduğundan, montaj yapılacak yerin ortasında konumlandırılabilir,

• Elektrik gerektiren işlerde mutlaka ana güç besleme anahtarı kapatılmalıdır,

• Kaset tipi klimaların en az 3 metre yüksekliğe sahip iç mekânlarda kullanılması tavsiye edilir. Klimanın iç ünitesini monte etmeden önce zemine çizeceğiniz bir konturu tavana aktarmanız önemli. Ardından montaj noktalarını belirleyip işaretleyebilirsiniz. İşaretli yerlerde ise 12 mm çapında yaklaşık 50 mm derinliğinde delikler açabilirsiniz. İç ünite tavan ağının yüzeyiyle aynı hizada monte edilmelidir. Yatay düzlem ise kontrol edilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde, drenaj sıvısı sızıp damlama yapabilir. Dış ünite ise kurulum için tasarlanan yüzeyin sertliğine, hava akışının çıkışına engel olup olmadığına ve benzeri kriterlere göre monte edilir.

Kaset Klimalarda Temizlik

Merak edilen bir diğer konu ise kaset tipi klima temizliği. Uygun metotlarla periyodik bakımları yapılmadığı zaman kaset tipi klimalar çeşitli hastalıklara dahi neden olabilir. Bakteriyel hastalıkları önlemek için kullanıcılar ya da yetkili servis tarafından klimaların periyodik bakımı yapılmalıdır. İç ünitedeki plastik aksamın ve hava filtresinin bakımı kullanıcılar tarafından kolaylıkla yapılabilir. Bunun için emiş ızgarasını çıkarabilir, hava filtrelerinin durumunu kontrol edebilirsiniz. Izgara ve filtre üzerindeki tozları elektrikli ya da kablosuz ve şarjlı süpürge ile alabilirsiniz. Filtreyi musluk suyunda yıkarken deterjan ya da benzeri temizlik malzemeleri asla kullanılmamalı. Ortamdaki hava kirliliğine bağlı olarak bu işlemi 15 günde bir gerçekleştirebilirsiniz. İç ünitenin periyodik bakımları daha zahmetli olduğundan bunu yetkili servisten destek alarak halledebilirsiniz. Dış ünite bakımı ise iç üniteye göre çok daha basittir. Ünitenin fanı, serpantinleri, metal aksam temizlenebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.