Inverter Klima Nedir?
Inverter klima günümüzün iklimlendirme cihazları içerisinde en çok merak edilen modeller arasında. Kelime anlamı “dönüştürme, çevirici” olan inverter, klimalarda da anlamına uygun bir şekilde bir dönüştürme işlemini ifade ediyor. Klimalarda çevrilen elektrik akımının şeklini ifade ettiği için bu adı alan inverter klimalar, çok bariz bir şekilde diğer çalışma prensiplerine sahip klimalardan ayrılıyor ve yüksek tasarruf imkânı sağlıyor. Peki inverter klima nedir ve bu modellerin çalışma prensibi, özellikleri neler? Ayrıntılar blog yazımızda!
Klimaların Inverter Olması Ne Anlama Geliyor?
Inverter klima ne demek derseniz; öncelikle diğer klimalarla olan farklarından bahsedebiliriz. Bu özelliği olmayan klimalar bulunduğu ortama sürekli aynı seviyede, ayarlanan seviyede hava akışı sağlıyor. Ortam sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde ise klima kendini kapatıyor ve yalnızca sıcaklık değişiminde açılıyor. Bu durum, ortamın kimi zaman çok soğuk bazen de çok sıcak olmasına neden olabiliyor. Inverter klima özellikleri ise burada devreye giriyor: Ortam, arzu edilen sıcaklığa geldiğinde kapanmak yerine sadece çalışma hızını düşüren inverter klimalar, böylece ortamdaki sıcaklığın sabit kalmasını kolaylaştırıyor. Böylece çok ısınma ya da çok soğuma gibi problemler geride kalıyor. Bu cihazlar kompresör hızını ortam ihtiyacına göre kendi kendine ayarlayabiliyor. Böylece diğer klimalar gibi kapanma – açılma süreçlerinin yaşanmasına gerek kalmıyor. İstenen sıcaklığa erişildiği zaman inverter klima bunu algılıyor ve kendini kapatmak yerine sıcaklık kapasitesini de ona göre ayarlıyor. Hiç durmaksızın çalışmasına rağmen diğer klimalardan daha fazla enerji tasarrufu da sağlıyor. Diğer klimalar oda sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde kendini kapattığı için daha sonra en yüksek enerjiyi de tekrar çalışmak amacıyla kullanıyor. Üreticiler ise buna karşı keşfettikleri inverter teknolojisi ile artık çok daha tasarruflu klimalar sunabiliyor. Tüm bunlar sayesinde çok daha iyi bir oda konforu ve iklimlendirme sağlanıyor. Genel olarak bu modellerin özelliklerine bakmak gerekirse şöyle sıralayabiliriz:
• Isıtma ve soğutmada yüksek verimlilik sunarak tasarrufa yardımcı oluyor.
• İç üniteleri sessiz çalışabiliyor.
• Gerekli oda sıcaklığına hızlıca ulaşılmasını sağlıyor.
• Bekleme modunda da enerji tasarrufu sağlıyor.
• Standart klimalara kıyasla daha üstün güvenlik özellikleri sunuyor.
Inverter Klima Nasıl Çalışıyor?
Sunduğu tüm bu ayrıcalıklı özellikleri gereği inverter klima nasıl çalışır diye de epey merak ediliyor. Bu cihazların dönüştürücü özelliğe sahip olduğunu söylemiştik. Inverter klima çalışma prensibi gereği, elektrik akımının şeklini değiştirirken rölantide (minimumda) doğru akım motorları ile çalışma sağlıyor. Yani dalgalı şebeke akımının yerini doğru akım motorları (DC motor) alıyor. Enerji tasarrufu ve performanstaki istikrar da bu şekilde sağlanıyor. Tüm bu çalışma şekli sayesinde elektrik akımından çektiği az elektrik ile maksimum verim ve yüksek tasarruf imkânı sunuyor. Inverter klimaların ana parçası ise kompresörlerdir. Sıkıştırma işlemi uygulayan kompresörler, inverter klimalarda kendi hızını azaltıp artırabiliyor. Böylece ortamda ani soğuk hava veya sıcak hava gibi değişkenlikler yerine, sabit bir iklimlendirme sağlanıyor. Açılıp kapanma ile uğraşmak yerine, hava kompresörleri sürekli çalışarak ortamın ihtiyacına göre kapasitesini kendi ayarlıyor. Bu da aslında ortam havasının kişiselleştirilebilmesi ve daha fazla verimlilik demek. Sessiz çalışması, yüksek performans sunması, standart klimalara kıyasla daha fazla enerji tasarrufuna izin vermesi de çalışma prensibinden ileri geliyor. Tüm bunlara ek olarak inverter klimalar -15 ila +40 ve üzeri dereceler arasında da çalışabiliyor. Oysa standart klimalar, sıfır derecenin altında ya da 30 derecenin üstündeki sıcaklıklarda performans kaybı yaşayabiliyor. Genellikle birkaç saatlik klima kullanımlarında değil, günün büyük bir bölümünde çalıştırılacak bir klima arayışında inverter klimalar daha çok öne çıkıyor.
Inverter Klima Ne Kadar Yakar?
Peki tasarruf imkânı ile nam salan inverter klima ne kadar yakar? Öncelikle belirtmek gerekiyor ki: Bu klimalar genelde, günde birkaç saatlik kullanımlardan ziyade daha uzun saatler süren kullanımların ardından tasarruf sağlıyor. Bu nedenle günün büyük bir bölümünde ya da tamamında klima kullanmayı düşünüyorsanız, inverter klimalar daha ideal olacaktır. Genel olarak inverter klima kullanımının elektrik faturalarına %11’lere varan düzeyde daha az yansıyacağı ifade ediliyor. Günün büyük bir bölümünde klima kullanmayı düşünüyorsanız, inverter klima modellerinin enerji tasarrufu için çok ideal olduğunu unutmayın. Dilerseniz, inverter yapıya sahip VRF klima sistemlerini de inceleyebilirsiniz.